“A les persones ja no ens deixaran conduir per seguretat”

Ene 25, 2023

Entrevista a Eric Soriano, programador d’intel·ligència artificial

És conegut que d’aquí poc els nostres cotxes conduiran sols, i que fins i tot en un futur no tan llunyà, poden arribar a prohibir-nos conduir als humans. Tots aquests canvis vindran provocats per un dels temes del moment: la intel·ligència artificial (IA).

Però com funciona exactament? I quines limitacions té? Hem parlat amb Eric Soriano, programador d’IA a Esperanto Technologies, una start-up en ple creixement.

Seguiu llegint si voleu saber-ne tots els detalls.  

A què et dediques exactament?

Jo em dedico, juntament amb el meu equip, a implementar intel·ligència artificial en diferents objectes de la vida quotidiana, com pot ser un cotxe per exemple. 

I com ho feu? 

Hem dissenyat un xip físic on programem la intel·ligència artificial i que permet implementar-la sense un cost molt alt d’energia. 

I com es programa la IA?

Nosaltres treballem amb algoritmes preentenats per poder reconèixer imatges. I com ho fem? Doncs els mostrem milions d’imatges lligades a conceptes per tal que aprenguin a identificar-los. Un cotxe, per exemple, s’entrenarà a predir el que serà allò amb el que es troba. I com més s’utilitzi, l’algoritme aprendrà a equivocar-se el menys possible. 

I com s’implementa la IA en els cotxes? 

L’ús més comú són els sistemes de reconeixement de senyals de circulació a través de càmeres que escanegen el carrer i indiquen a la pantalla del cotxe els senyals que s’han de seguir. 

També detecten les línies de la carretera i et mouen lleugerament el volant si veuen que et desvies. 

Alguna predicció de futur?

Crec que cada vegada estem més a prop dels sistemes self-driving, és a dir, cotxes que circulin sense conductor. Les empreses més importants del sector ja hi estan treballant. I el més interessant és que jo crec que arribarà un punt en què a les persones ja no ens deixin conduir per tal d’augmentar la seguretat.

La IA ens pot donar més seguretat, doncs? En quin sentit?

Com més cotxes autònoms hi hagi, més segur serà, ja que aquests es podran comunicar entre ells. L’única cosa que s’haurà de predir és el moviment dels vianants. S’eliminarien els errors humans, que ara mateix és la principal causa d’accidents. 

Pot fallar la IA?

Pot fer errors de predicció com no detectar un vianant, per exemple. Però si l’algoritme està ben entrenat, és molt difícil que això passi. Al final, els humans sempre tenim més possibilitats d’equivocar-nos que els algoritmes. 

I què penses de programar decisions ètiques? 

Crec que això s’hauria de deixar a les persones, ja que la IA al final, no té cap mena de capacitat de reflexió. 

I en conec un exemple: ara s’ha implementat un tipus d’IA que fa d’advocat. Crec que està bé si s’utilitza com a recordatori de totes les lleis que hi ha. Però al final, les decisions ètiques les hem de prendre els humans. 

I al màrqueting? Com es podria aplicar la IA?

Sí. Es poden crear generadors de text o d’imatges artificials. De fet, ja existeixen. 

No sé si has sentit a parlar del Chat GPT o el Dall-e. Al Chat CPT tu li demanes que t’escrigui un text sobre qualsevol tema i te’l fa o et respon qualsevol pregunta.  Al Dall-e, en canvi, li dones una idea i ell et genera una imatge. 

Un altre possible aplicació al màrqueting és que aquests algoritmes poden predir l’ús que els usuaris faran d’internet: quines plataformes seran les més utilitzades i a quines hores estaran més connectats. 

Pot ser creativa la IA?

No et sabria respondre del tot. Al final, aquests algoritmes han estat entrenats a partir d’imatges i textos que ja existeixen. Per tant, no poden crear des de zero. Però el que sí que poden fer és crear combinacions que no s’han fet mai.

Tu a la IA li pots demanar que et creï un Van Gogh i qualsevol persona que no sigui experta en el camp el prendrà per bo. 

I pot crear objectes també? 

Que jo sàpiga ara mateix no es fa, però en un futur podria crear models en 3D i després imprimir-los amb una impressora 3D.

Alguna reflexió final sobre la IA?

La IA cada vegada tindrà més pes en la nostra vida quotidiana i podrà sustituir els llocs de treball més mecànics. Per tant, crec que és molt important que tota la societat en prengui consciència i tingui uns coneixements bàsics de què és i com funciona. 

Explora els nostres treballs

ENVIA’NS UN MISSATGE

Email

info@smcbarcelona.com

Telèfon

651 33 26 43

Adreça

Carrer Colom 389, 08223
Terrassa